E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

YTL'den "Y" Gidince Neler Değişecek? 

Merkez Bankası, paranın yenilenme sürecinde kafalardaki soru işaretlerini aydınlatmak amacıyla 30 soruluk bir rehber hazırlamış. İşte, biz de bu rehberden temel konularla ilgili 10 soruyu sizler için derledik.

8.09.2008 - 10:59
YTL den  Y  Gidince Neler Değişecek?

Üç yıl önce tarihi bir reforma imza atarak YTL ile paramızdan altı sıfırı kaldıran Merkez Bankası, şimdi bu değişimin ikinci aşamasını hayata geçirecek. 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren “Yeni” ibaresi kaldırılarak geleneksel para birimimiz Türk Lirası’na dönülecek. Akşam'da yer alan habere göre, Yeni Türk Lirası’ndan Türk Lirası’na geçiş süreci 1 yıl. Yani bir yıl boyunca hem yeni hem eski banknot ve madeni paralar birlikte kullanılabilecek. Bu değişim süreci paranın değerini ise herhangi bir şekilde etkilemeyecek. Kısacası; değişim sadece YTL’deki ‘Y’ harfinin kalkmasından ibaret ama tabii ki, ebatları ve renkleri farklı olacak. Merkez Bankası, paranın yenilenme sürecinde kafalardaki soru işaretlerini aydınlatmak amacıyla 30 soruluk bir rehber hazırlamış. İşte, biz de bu rehberden temel konularla ilgili 10 soruyu sizler için derledik.

1-YTL ve TL arasındaki değişim oranı nedir?

1 Ocak 2009 tarihinde Yeni Türk Lirası’ndaki ‘Yeni’ ibaresi kaldırılarak TL’ye geçilirken paramızın değer ölçüsünde bir değişiklik olmayacak, paramızın sadece ismi değişecek. Yani 1 Yeni Türk Lirası (1 YTL) eşittir 1 Türk Lirası (1 TL) olacak.

2- Tedavüldeki paralar ne zamana kadar geçerli?

2009 yılının sonuna kadar geçerli. 2009 yılı boyunca Yeni Türk Lirası ve Türk Lirası baknot ve madeni paralar birlikte kullanılmaya devam edecek.

3-YTL banknot ve madeni paralar nerede değiştirilecek?

Tüm banka şubeleri, kasalarında Türk Lirası olması durumunda değişim yapabilecek. Ancak Yeni Türk Lirası banknotlar 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 10 yıl, madeni paralar ise 1 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilebilecek.

4-Eski ile yeni para arasında ne tür farklılıklar söz konusu?

1 Ocak 2009 tarihinde dolaşıma çıkarılacak olan yeni banknotlar ile dolaşımdakiler arasında boyut, tasarım, renk ve güvenlik açısından temel değişiklikler olacak. Madeni paralar da değişecek. Merkez Bankası bu özellikleri Ekim 2008 tarihinde kamuoyuna açıklayacak.

5-Menkul kıymetlerin değerleri değişecek mi?

Türk Lirası’na geçiş menkul kıymetlerin nominal değerlerini etkilemeyecek. Bu arada Yeni Türk Lirası olarak düzenlenen sözleşmeler de aynı değer ölçüsünde Türk Lirası olarak işlem görecek. Bu sözleşmelerin 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Türk Lirası’na dönüştürülmesi zorunlu değil. Mevcut sözleşmeler geçerliliğini koruyacak.

6-Yeni paraya geçiş banka hesaplarını nasıl etkileyecek?

1 Ocak 2009 tarihi itibarıyla Yeni Türk Lirası üzerinden düzenlenen tüm hesaplar tutarda herhangi bir değişiklik olmaksızın doğrudan Türk Lirası’na dönüştürülecek. Mevduat hesap cüzdanları ve hesap numaraları değişmeyecek. Sadece yılbaşından itibaren yapılacak tüm işlemler Türk Lirası üzerinden kaydedilecek. Dönüşüm için bankaya başvuruya gerek yok. Bu arada 31 Aralık gecesi sistemsel yüklemeler nedeniyle ATM, internet ve telefon bankacılığı ve kredi kartı ödemelerinde kısa süreli bir kesintiye de hazırlıklı olun.

7-Yazar kasalar üzerinde ne gibi düzenlemeler yapılacak?

Ödeme kaydedici cihaz fişleri yani yazar kasa fişleri üzerinde para birimi yer almıyor. Bu nedenle, ödeme kaydedici cihazlar üzerinde para dönüşümü ile ilgili yapılacak herhangi bir işlem bulunmuyor.

8-Yılbaşında etiket ve fiyat listeleri nasıl düzenlenecek?

Yılbaşından itibaren mal ve hizmet bedellerini gösteren etiket, tarife ve fiyat listelerinde fiyatların sadece Türk Lirası veya kısaca TL ya da kuruş veya kısaca ‘Kr’ olarak gösterilmesi yeterli olacak. 2009 sonuna kadar hem YTL hem TL etiketlerin bir arada kullanılması mümkün. Ancak, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren fiyatların Türk Lirası veya kısaca TL ya da kuruş veya kısaca ‘Kr’ şeklinde gösterilmesi zorunlu olacak.

9- ATM’lerde hangi banknotlarla işlem yapılacak?

Bir yıllık geçiş döneminde, otomatik para çekme makinelerinde (ATM’lerde) hem Yeni Türk Lirası hem de Türk Lirası banknot bulunabilecek. Para yatırmalı ATM’lere de aynı şekilde hem YTL hem TL banknot yatırılabilecek. Ancak, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren sadece Türk Lirası banknotlar kullanılabilecek.

10-TL banknotlar ATM’lerden ne zaman çekilebilecek?

ATM’lerden Türk Lirası çekebilmek için ATM’lerin Türk Lirası’na uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bu çalışmaların tamamlanması için zamana ihtiyaç var. Dolayısıyla, yılbaşından itibaren TL’ye dönüşümü tamamlanmış olan ATM’lerden Türk Lirası banknot çekilebilecek. 1 Ocak 2010’dan itibaren ise ATM’lerden sadece TL banknot çekilebilecek.

YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
SABRİYE 1 Eylül 2008 Pazartesi 

EN BABA BİLGİSAYARCILAR BİLE,ŞİFRELERİ AYLAR SONRA ÇÖZERKEN BİZİM DAHİLER 3 GÜNDE ÇÖZÜP,DOSYALARA CD LERE AKTARDILAR.SİZCE BU ÇELİŞİR BİR DURUM DEĞİLMİ.AYRICA,BİR ÖNCEKİ HABERLERDE, SAVCI ÖZÜN, DOSYALAR ARASINDA AYIKLAMA YAPTIĞINIDA ÖĞRENMİŞ OLDUK.BUDA ÇOK KONUŞULACAK BİR DURUM.DARBEYİ HİÇ KİMSE İSTEMEZ ANCAK DARBELER HAYATIMIZDA HER ZAMAN YER ALMIŞTIR.SAVUNMUYORUZDA,ANCAK OLUŞUM İÇERİSİNDE BULUNMAMASI GEREKEN İNSANLAR VAR,İTİRAZLARIMIZ BUNLARADIR.MESELA ERUYGUR VE TOLON PAŞA GİBİ

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 1 Eylül 2008 Pazartesi 

aslında bu olayın hukiki yönü hakkında hepimiz kulaktan dolma bilgilerl konuşuyoruz,herkes yandaş bir medyadan duydukları ile konuşuyor.ergenekon oluşumunu savunmak yanlış,hukuku her ne pahasına olursa olsun savunmak doğru,ancak bu konuda daha itidalli yaklaşım sergilemek gerek zira iki tarafta bu olayı lehlerine sulandırma çabası içerisindeler.ve herkes biliyorki; bu olay türkiyede gelenek olduğu üzere,üçbeş tutuklama ile geçiştirilecek,zira devlet geleneğimiz hasıraltı etme üzerine kurulu.

Yorumu oyla      18      10  
M.EMİN AVCIOĞLU 1 Eylül 2008 Pazartesi 

bunların hepsi hikaye...DEVLET ADAMI SAVCI ÖZ ...pislikleri temizlemek için görevde..sistemin işleyişini böle basit ayrıntılar değiştirmez,,çok basit teferruatlar..bu yapılanlar planlı ve karara bağlanmış geniş mutabakatlar neticesinde uygulanan bu dava da daha yanacak çok can var..böle basit hatalara düşülmesi söz konusu bile olamaz...kalemleri kırılmış birkere..kırılan kelem birleşmez...devletin mekanizması aktif olarak işliyo..önüne geçmek söz konusu bile değil.

Yorumu oyla      18      10  
Kutluk Kargaoğlu 1 Eylül 2008 Pazartesi 

Tüm ergenekon kapsamında tutuklananlar'ın el konulan bilgisayarlarından çıkan belgeler delil olarak kullanılamaz. çünkü o anda çıkarılan birer kopyası tutuklananlara ya da avukatlarına teslim edilip tutanakaltına alınmamıştır. PKK'lı hainlerin iddiaları delil olarak kullanılmıştır.

Yorumu oyla      18      10  
vesayire 1 Eylül 2008 Pazartesi 

Ergenekonla ilgili şüphelerimiz var dediğimizde hep darbeci olduk.Darbe aklı başında kimsenin isteyeceği bir oluşum olamaz.Darbenin ne olduğunu bu toplum çok iyi biliyor.Ancak insanları çok ciddi suçlarla itham ederken yasalara uygun davranacaksın ve vicdanlarda şüphe yaratmayacaksın.Eğer tüm tutukladıkların sana muhalif insanlar olur ve yasalarda hiçe sayılırsa o zaman ergenekon soruşturmasına insan mesafeli duruyor işte.O derin örgütün ortaya çıkartılması demokrasi için en büyük hizmettir.

Yorumu oyla      18      10  
vesayire 1 Eylül 2008 Pazartesi 

Anlamadığım tamda bu işte.Yedekleme yapılmadan cd lere neden el koydu savcı.Bu durumda bunların delil sayılmayacağını bilmiyormuydu?Biliyordu.Çok kolay bir işlem yedekleme.Kimse bu belgeler sonradan eklenmiş diyemezdi.Yedekleme yapılmaması yasalda değil etikte değil.Bu durum ergenekon soruşturmasına gölge düşürdü.Koca savcının bu hatayı yapması mümkün olmayacağına göre o halde bazı belgelerin suçlamak ve karalamak için cdlere eklendiğini düşünmeyecekmiyiz?Ergenekonu sulandıran savcının kendisi.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıllık İhracat 130 Milyar Doları Aştı
2008 sonu 125 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılabilmesi için yılsonuna ...
Çalışan Emekli % 35 Prim Ödeyecek
Emekli olmasına rağmen çalışmaya devam edenlerin maaşından, 1 Ekim’den ...
Tüzmen: Gecikmenin Maliyeti 500 Milyon $
Devlet Bakanı Tüzmen, Rusya ile gümrüklerde yaşanan sorunun hala devam ...
 
Memur-Sen: Açlık Sınırı 817 YTL
Memur Sendikaları Konfederasyonu, 4 kişilik bir çekirdek ailenin açlık ...
Yakıt İthalatı 30 Milyar Dolara Dayandı
Türkiye, Ocak-Temmuz döneminde ithalatta en büyük faturayı 29.4 milyar ...
Lüksemburg’un Hedef Pazarıyız
Lüksemburg Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Jeannot Krecke başkanlığındaki ...
 
Elektrik Zammına Tepki Yağıyor
Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi'nin (TETAŞ) toptan elektriğe ...
Kömüre 3 Ayda Yüzde 40 Zam Geldi
Dünyada kömüre olan aşırı talebin kömür fiyatlarını artırdığı, Türkiye'de ...
Ekmek Israfında Dudak Uçuklatan Rakam
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Akgül, yılda 600 milyon YTL'lik ekmeğin ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Vladimir Putin
dolar
İsrail
NBA
seçim
Bütçe
Yükseköğretime Geçiş Sınavı
Alba Berlin
hdp