Türkiye’de çocuklarda obezite, 9 yıl içinde 2 kat artış gösterdi. Modern çağın beraberinde getirdiği beslenme tarzındaki değişiklikler ve fiziksel hareket azlığı gibi bir takım olumsuz şartlar da obezite riskini günden güne arttırıyor.
Yasaklayıcı değil yol gösterici
1930’da kurulan ve Türkiye’nin ilk pediatri kurumu olan Türk Pediatri Kurumu (TPK) Başkanı ve İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, TPK olarak başlattıkları kampanya ile çocuklarda kalıcı bir alışkanlık değişimi oluşturmak için yasaklayan değil, yol gösteren olacaklarını belirtti.
Anneler marketteki ısrarlara dayanamıyor
Tüm ebeveynleri çocukları için yapacakları atıştırmalık seçimlerinde sağlıklı tercihlere yönlendirmeyi hedeflediklerini söyleyen Çokuğraş, şöyle devam etti: “Toplumumuzun temelini oluşturan çocuklarımızın ‘abur cubur’ olarak tanımlanan, aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaları, kontrolsüzce ve bilinçsizce tükettikleri bir gerçektir. Örneğin market alışverişlerinde çocukların abur cubur raflarındaki ısrarcı tutumları sonucunda anne-çocuk arasında çatışma yaşandığını, annelerin kıyamayıp, çocuklarının istediklerini aldıklarını hastalarımızdan sıklıkla dinlemekteyiz.”
Uygulanabilir öneriler geliştirildi
Çocuk doktorları olarak her geçen gün çocukların olumsuz beslenme alışkanlıkları geliştirdiklerine üzülerek şahit olduklarını vurgulayan Prof. Çokuğraş , “Bu noktada hem fizyolojik açıdan sağlıklı atıştırmalık alternatifleri seçmenin, hem de psikolojik açıdan anne-çocuk çatışmasını önleyecek, çocuğu ve dolayısıyla da anneyi mutlu eden alternatifler seçmenin müm-kün olabileceğini anlatmaya karar verdik. Hangi atıştırmalıklar seçilmeli, porsiyonlar ne olmalı, hangi sıklıkta tüketilmeli gibi uygulanabilir öneriler geliştirdik” dedi.
Bilimsel dayanağı: Dolu/boş kalori
Prof. Çokuğraş, kampanyanın bilimsel dayanağını ise şöyle özetledi: “TPK olarak yaptığımız her çalışmayı bilimsel bir dayanağa oturtmak öncelikli gözettiğimiz konudur. TPK’nın 50. Yıl Kongresi’ne katılarak bizleri onurlandıran Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Beslenme ve Obezite Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Adam Drewnowski’nin boş-dolu kalori teorisi üzerine kurduk. Sağlıklı atıştırmalıkları belirlerken piyasada satılan 100’den fazla paketli atıştırmalığı mikro ve makro besin öğeleri açısından analiz ettirerek Prof. Adam Drewnowski’nin geliştirdiği “Besin Yoğunluğu Endeksi” nin dolu/boş kalorileri tanımlamasına göre sınıflandırdık.”
Tercih doludan yana olmalı
Prof. Yağcı, “Bir gıdanın etiketine baktığımızda dolu kalorilerin yani protein, lif, vitamin ve minerallerin fazla, boş kalori dediğimiz şeker, tuz, doymuş yağ gibi besin öğelerinin az miktarda içermesini tercih etmeliyiz; tercihlerimizi dolu kalorileri fazla olan üründen yana kullanmalıyız.”
Çocuklar ara öğünlerde hangi gıdaları ne kadar tüketmeli?
TPK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, atıştırmalıkların boş-dolu kalori değerlerine göre besin yoğunluğu endeksi çıkardıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “3 yaşından itibaren, çocuklar haftada 100 ara öğün yiyorsa maalesef bunun yaklaşık yüzde 25’i abur cubur. Yani kalorisi yüksek, besleyiciliği düşük gıdalar. Oysa ara öğünler için ideal kalori miktarı ara öğün başına günlük toplam kalori ihtiyacının yüzde 10’udur. Bu da 170 kcal’ye denk gelir. Yani çocuklar ara öğünlerde maksimum 170 kcal almalı diyebiliriz.”
bugün
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...