Dünya nüfusunun ezici çoğunluğunun dini özgürlüklerini kullanamadığı iddia edilirken, Türkiye de bu ülkelerden birisi olarak gösteriliyor. ABD’de Pew Din ve Toplumsal Hayat Forumu’nun 198 ülkede dinsel özgürlüklere hükümet politikası ve toplumsal düşmanlık olarak iki düzlemde getirilen kısıtlamalarla ilgili araştırma yayımladı. ‘Dine Küresel Kısıtlamalar’ başlıklı araştırmaya göre, 198 ülkenin üçte birinde dini inançlar serbestçe uygulanamıyor, uygulayamalanların oranı da dünya nüfusunun yüzde 70’ine tekabül ediyor. Zira bazı dini topluluklara kısıtlama uygulayan ülkelerin aynı zamanda nüfusları bir hayli yüksek olduğundan tüm nüfus baskıya uğruyormuş gibi araştırmaya girmiş. 198 ülke kısıtlamaların çok yüksek, yüksek, orta, ve düşük olmasına göre gruplara ayrılırken, Türkiye hem hükümet kısıtlamaları hem de toplumsal düşmanlık açısından yüksek grubuna konuldu.
Hükümetin getirdiği kısıtlamalarda çok yüksek grubu şöyle: Suudi Arabistan, İran, Özbekistan, Çin, Mısır, Birmanya (Myanmar), Maldivler, Eritre, Malezya ve Brunei. Nüfusunun çoğunluğu Budist olan Çin, Müslüman Uygur Türklerine baskı uyguladığından çok yüksek grubuna alındı. Farklı inançlara toplumsal düşmanlığın çok yüksek olduğu ülkeler ise Irak, Hindistan, Pakistan, Afganistan, Endonezya, Bangladeş, Somali, İsrail, Sri Lanka, Sudan ve Suudi Arabistan. Her iki listede de bulunan tek ülke Suudi Arabistan.
Türkiye, Afganistan’la aynı grupta
Türkiye’nin layık görüldüğü yüksek gruplarda hükümet kısıtlaması sıralaması şöyle akıyor: Endonezya, Moritanya, Pakistan, Türkiye, Vietnam, Cezayir, Beyaz Rusya, Rusya, Türkmenistan, Libya, Sudan, Tacikistan, Ürdün, Afganistan, Fas, Laos, Suriye, Hindistan, Tunus, Azerbaycan, Kuveyt, Kazakistan, Yemen, Irak, Batı Sahra, Bulgaristan, Singapur, Moldova, Yunanistan, İsrail, Küba, Umman, Somali. Toplumsal düşmanlık sıralaması da şöyle: Mısır, Filistin, Yemen, Nijerya, Komor, Kırgızistan, Suriye, Nepal, İran, Lübnan, Türkiye, Kenya, Romanya, Cezayir, Ürdün, Etiyopya, Gürcistan, Rusya, Liberya, Fildişi Sahilleri, Birmanya, Filipinler, Yunanistan, Doğu Timor, Sırbistan, Kongo, Çad.
En kısıtlayıcı ülkelerde bazısı ABD’nin müttefiki Müslüman ülkeler öne çıkarken, ek kısıtlayıcı coğrafya Ortadoğu ve Kuzey Afrika. En kalabalık 25 ülke açısından bakıldığında, her iki düzlemde en çok dini kısıtlamaya uğrayanlar İran, Mısır, Endonezya, Pakistan ve Hindistan’ın vatandaşları. Her iki düzlemde en az kısıtlama bulunan ülkeler ise Brezilya, Japonya, ABD, İtalya, Güney Afrika ve Britanya. Referandumdan minare yasağının çıktığı İsviçre de, her iki düzlemde ‘düşük’ grubunda. Scientology gibi tarikatları tehlikeli diye yasaklayan Almanya, Fransa, Avusturya gibi ülkeler düşük grubunda yüksek grubuna en yakın ortalamada. (radikal)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...