Fortis Bank A.Ş, Fortis Brussles SA/NV’nin yüzde 50.1 hissesinin Belçika hükümetine devrinin sağlanmış olduğunu, hükümetin bankadaki toplam hissesinin yüzde 99,93 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Fortis Bank A.Ş’den Borsaya gönderilen yazıda, şöyle denildi:
"Bankamız ana hissedarı Fortis Brussles SA/NV’nin tarafımıza verdiği bilgiye göre, Fortis Brussles SA/NV, Belçika hükümeti ile BNP Paribas arasında varılan mutabakat gereği, Fortis Brussles SA/NV’nin yüzde 50.1 hissesinin Belçika hükümetine devri sağlanmış olup, Belçika hükümetinin toplam hissesi yüzde 99,93 olarak gerçekleşmiştir. Belçika hükümetinde bulunan bu hisselerin yüzde 75’ini BNP Paribas’a devri ile ilgili süreç ise devam etmektedir."
MERKEL: BANKA KURTARMA PLANI KABUL EDİLDİ
BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, "mali piyasa istikrar fonu" kurulmasını kapsayan banka kurtarma planının bakanlar kurulundan geçtiğini söyledi.
Merkel, gazetecilere yaptığı açıklamada, kurtarma paketinin finansal sisteme istikrar kazandıracağını, finans sisteminin gözetiminde Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) rolünün güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Yaşanılan deneyimin tekrarlanmaması için güçlü bir önlem aldıklarını söyleyen Merkel, "Vatandaşlarımız finansal krizin güçlü etkilerine karşı bu paketle korunacak. Devlet müdahale etmeseydi, vatandaşlarımız, tasarruf sahipleri ve ekonomi için sonuçları hesaplanamazdı" dedi.
Sermaye desteği isteyen bankaların, hükümetin, yöneticilere yapılan ödemelerin sınırlanması ve küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek kredilerle ilgili yönergeleri kapsayan koşullarına uyması gerektiğini vurgulayan Merkel, "Bugün, yeni finansal piyasa anayasasının ilk temel taşını koyduk" diye konuştu.
Merkel, finansal krizle birlikte Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın, önceki ekonomik büyüme tahminlerini karşılamayacağını ve 2011 yılında denk bütçe hedefini tutturamayacağını da ifade etti.
-MALİYE BAKANI-
Maliye Bakanı Peer Steinbrueck de, banka kurtarma planıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, küresel finansal piyasalardaki krizin reel ekonomide artan bir etkiye sahip olduğunu ifade etti.
Almanya’nın henüz kredi krizi deneyimi olmadığını, ancak bunun gelecekte olma olasılığını gözardı etmediğini söyleyen Steinbrueck, banka kurtarma fonunun, bankaların batık varlıklarının satın alınmasında kullanılabileceğini bildirdi.
Bankaların ulusal ve uluslararası alanda daha fazla etkin denetime ihtiyacı bulunduğunu söyleyen Steinbrueck, kurtarma paketinin, ülkenin önde gelen finans kuruluşlarından Hypo Real Estate için verilen garantileri kapsamadığını belirtti.
-500 MİLYAR AVROLUK PAKET-
Bu arada, Maliye Bakanlığı sözcüsü Torsten Albig, banka kurtarma paketinin toplamının 500 milyar avro olduğunu açıkladı.
Albig, paketin 400 milyar avroluk kısmının bankalar için garantilerden, 80 milyar avroluk kısmının bankaların sermayelendirilmesinden ve 20 milyar avroluk kısmının ise garantilerin desteklenmesinden oluştuğunu söyledi.
Paranın yeni oluşturulan "mali piyasa istikrar fonu"na transfer edileceği ve bankaların gelecek yılın sonuna kadar bu fondan yararlanabileceği bildirildi.
Almanya’nın banka kurtarma paketinin tutarı olan 500 milyar avro, bu ülkenin 2007 yılında 2,423 milyar avro olan gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık beşte birine denk düşüyor.
AVUSTURYA’DAN BANKALARA 85 MİLYAR DOLAR AVRO
Avusturya hükümeti, sorunlu bankalara 85 milyar avroya (114 milyar dolar) kadar destek vereceğini bildirdi.
Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer, yaptığı açıklamada, ayrıca hükümetlerinin 15 milyar avro (20 milyar dolar) daha desteğe hazır olduğunu belirtti.
Geçen hafta Avusturya bankalardaki mevduatlara tam garanti verdiğini açıklamıştı.
AVRUPA BANKALARINA TOPLAM YARDIM: 1.96 TRİLYON DOLAR
İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya ve Portekiz devletlerinin, Avrupa’daki bankalara son günlerde sağladıkları garantiler ve diğer acil önlemlerin tutarı 1,96 trilyon dolara ulaştı.
Garantilerin ve acil önlemlerin büyük bir kısmı, küresel finansal krizi dindirmek isteyen avro bölgesi liderlerinin toplantısı sonrasında gerçekleşti.
Öte yandan, İtalya’da da kurtarma planı onaylandı.
İtalya Maliye Bakanı Giulio Trementi, yaptığı açıklamada, planın tutarının "gerektiği kadar" olacağını, ancak benzer önlemler alan diğer ülkeler gibi belirli bir tahsisat yapılmadığını belirtti.
İtalya’da hükümet geçen hafta, mali istikrarı yeniden tesis etmek için 2 acil önlem uygulamaya sokmuştu.
Buna göre, bankalardaki mevduata 103 bin avroya kadar garanti verilmesi ve devletin bankalardaki hisseleri satın alarak onlara sermaye desteği sağlamasına karar verilmişti.
ALMANYA’DA İKİ BANKA BİRLEŞMEYİ PLANLIYOR
Almanya’da küresel finansal krizin etkilediği iki banka birleşmeyi düşünüyor.
Sueddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, merkezleri, ülkenin ekonomik olarak zengin bölgesi Bavyera eyaletinde bulunan Bayerische Landesbank ve Landesbank Baden-Wuerttemberg bankaları arasında bir süredir görüşmeler yürütülüyor.
Haberde, iki bankanın güçlerini birleştirebileceği, ancak herhangi bir kararın hemen çıkmasının beklenmediği ifade edildi.
Bayerische Landesbank, yüksek riskli tutsat (mortgage) krizi nedeniyle bu yılın ilk altı ayında 630 milyon avro zarar etti. Banka, geçen yılın aynı döneminde 1 milyar avro kar etmişti.
Landesbank Baden-Wuerttemberg, geçen yıl 311 milyon kar ederken, finansal kriz nedeniyle 450 milyon avro zarar ettiğini açıklamıştı.
Landesbank Baden-Wuerttemberg, bu yıl temmuz ayında Landesbank Rheinland-Pfalz ile birleşmişti.
Radikal
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...