The Economist dergisi, Türkiye’nin dış politikasındaki hareketliliği ve bunun sonucunda yaşanan pozitif gelişmelere geniş yerdi. Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı önemli adımlara dikkat çeken dergi, “bu değişimle birlikte ülkedeki gücün tehditçi Generallerden sivil kurumlara geçtiği” yorumunda bulundu.
Türkiye’nin geçmiş yedi yılda Ortadoğu ülkelerine olan ihracatının 7 kat artarak 31 milyar dolara çıktığını yazan The Economist Türkiye’nin enerji koridoru olma özelliğine de dikkat çekti. Nabucco Projesi ile Türk firmalarının Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerinde kazandığı ihaleleri hatırlatan dergi, Türkiye’nin ABile olan ilişkilerinin önemine değindi. The Economist, “Türkiye’de yaşanan bu gelişmeler radikal kararlar alınmamış olsaydı gerçekleşmezdi. Bu reformların bazıları Türkiye’nin AB ile olan üyelik görüşmelerinden dolayı gerçekleşti. AB üyeliği süreci de Türkiye’deki gücü tehditçi generallerden sivil kurumlara aktardı” yorumunda bulundu. Dergi demokratik açılımla birlikte Türkiye’nin Kürtler’e daha çok kültürel ve politik haklar vereceğini, bu hareketin sadece Türkiye’deki Kürtler’i değil İran, Irak ve Suriye’deki Kürtler’i de sakinleştirdiğini aktardı. Türkiye’nin Ortadoğu’da artan ağırlığına dikkat çeken dergi şunları aktardı: “Bölgede artık Mısır ve Irak’ın etkisi yok. ABD’nin de Irak savaşı fiyaskosundan sonra etkinliği önemli derecede azaldı. Türkiye’nin Arap dünyasında yer edinmesi ise 2003 yılında Amerikan askerlerine izin vermemesinden sonra oluştu.”
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...