Önceki gün Paris’te yapılan ve Euro kullanan 14 ülke ile İngiltere’nin katıldığı ’kriz zirvesi’ sonrası piyasaların açıldığı ilk gün ülkeler peşisıra ekonomiyi düze çıkarma paketlerini hayata geçirmeye başladı. Almanya’nın açıkladığı 680 milyar dolarlık paketle birlikte Avrupa’nın krize karşı oluşturduğu toplam destek 2.5 trilyon dolara ulaştı.
Önceki gün Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı Elysee’de biraraya gelerek, ’banka batmasına izin yok’ kararı veren Avrupalı liderler, dün açıkladıkları 2.5 trilyon dolarlık ’kurtarma paketi’ ile harekete geçti. İngiltere’nin geçtiğimiz haftaya damgasını vuran 432 milyar dolarlık (250 milyar sterlin) planını model alan bankacılık sistemi odaklı ’Avrupa paketi’, ABD’nin 850 milyar dolarlık hamlesini neredeyse üçe katladı. Böylece, ABD ve Avrupa’nın küresel kriz için açıkladığı reçetenin bedeli 3.5 trilyon dolara ulaştı.
Art arda açıklamalar
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, 680 milyar dolar (500 milyar Euro) ile bankacılık sistemini kurtaracağını açıklarken, Fransa ise finans sektöründe güven aşılamak için 490 milyar dolarlık (360 milyar Euro) kaynak ayırdı. Almanya ve Fransa’yı koordineli olarak hareket eden başta İspanya, Avusturya ve İtalya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri izledi. İngiltere de üç büyük bankanın kurtulması için 64 milyar dolar (37 milyar sterlin) sermaye kullanacağını duyurdu. Dün açıklanan rakamların toplamı 1.6 trilyon doları buldu. Böylece, İngiltere’nin geçen haftaki 432 milyar dolarlık desteğinin yanı sıra İrlanda’nın ise daha önce açıkladığı 544 milyar dolarlık (400 milyar Euro) planla birlikte Avrupa’yı kurtarma paketinin maliyeti 2.5 trilyon dolar oldu.
Kamulaştırma ve garanti
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Fransa’nın önderliğinde önceki gün Paris’te toplanan 14 Euro ülkesi ve İngiltere’nin ’küresel krize karşı ortak hareket etme ve ulusal çapta sorumluluğu üstlenme kararı’ almasıyla birlikte Avrupa bankacılık sistemini kurtarmak üzere harekete geçti. İngiltere’nin geçtiğimiz hafta ortala koyduğu paketi örnek alan Avrupalı liderler, arka arkaya ’ulusal plan’larını açıkladılar. Avrupa’nın önde gelen ekonomileri, bankaların kısa vadeli borçlanma sorununu ortadan kaldırmayı ve sermaye ihtiyacını gidermeyi amaçlıyor.
Buna göre, bankaların iflasını önlemek için hisse alımıyla kısmi kamulaştırma yapılırken, bankalar arası piyasalar fonlanarak kısa vadeli borçlanma ihtiyacı giderilecek.
En büyük müdahale
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya, bankacılık sistemini kurtarmak için İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en büyük müdahaleyi yapma kararı aldı. Almanya, 500 milyar Euro’luk rekor paketle tarihi bir hamle yaptı. 400 milyar Euro’luk bir kaynağı bankalar arası piyasalara garanti olarak ayıran Almanya’nın 80 milyar Euro’yu ise bankaların sermaye artırımı ihtiyaçlarının giderilmesinde kullanılacağı belirtildi. Geriye kalan 20 milyar Euro da zararların telafisi için sigorta olarak kullanılacak. Fransa da toplamda 360 milyar Euro’luk bir kurtarma paketi açıkladı. Güven bunalımının yaşandığı ortamda bankalar arasındaki kısa vadeli borçlanmalara Almanya gibi garanti veren Fransa, bunun için 320 milyon Euro ayırdı. Fransa ayrıca, sermaye ihtiyacı olan bankalara hisse karşılığında 40 milyar Euro verecek. Geçtiğimiz hafta 250 milyar sterlinlik plan açıklayan İngiltere de, Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB’nin kurtarılması için 37 milyar sterlinlik ek paket ortaya koydu.
Hangi ülkenin can simidi kaç para
Almanya:500 milyar Euro
Fransa:360 milyar Euro
İngiltere:37 milyar sterlin
İspanya:100 milyar Euro
Avusturya:100 milyar Euro
İtalya:20 milyar Euro
İngiltere:250 milyar sterlin
İrlanda:400 milyar Euro
Norveç:57 milyar dolar
Portekiz:20 milyar Euro
Hürriyet