Almanya'da 27 Eylül Genel Seçimleri'nin ardından muhafazakar Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile liberal görüşlü Hür Demokrat Parti (FDP) arasında devam eden koalisyon görüşmelerinde Türkiye'nin AB üyeliğinin engellenmemesi konusunda uzlaşma sağlandı. Basına sızan ayrıntılara göre karar, koalisyon sözleşmesinde "AB'nin yeni bir üye ile daha da genişlemeye ya da Türkiye'nin gerekli koşulları yerine getirememesinden ötürü tam üyeliğe hazır olmamaları durumunda, Türkiye ile çok sıkı ve imtiyazlı bir ilişki kurulması ve ülkenin AB'nin yapı ve oluşumlarına bağlanması" cümleleriyle ifade edildi. AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakerelerinin "ucu açık" bir şekilde sürdürülmesi ve imtiyazlı ortaklık modelinin ancak Türkiye'nin tam üyeliğinin gerçekleşmediği durumda gündeme geleceğini belirten koalisyon uzlaşısı, Türkiye için her fırsatta "imtiyazlı ortaklık" modelini öneren Başbakan Angela Merkel ve partisinin, koalisyonun küçük ortağı FDP karşısında geri adım attığı şeklinde yorumlanıyor.
TARTIŞMA YARATMIŞTI
Seçimlerin ardından başlayan koalisyon görüşmelerinde Hıristiyan Birlik Partileri'nin aşırı muhafazakâr kanadı Hıristiyan Sosyal Partisi (CSU), Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinin mümkün olmadığı ve müzakerelerin derhal sona erdirilmesi gerektiğine dair bir ifadenin koalisyon sözleşmesine girmesini istemişti. FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle'nin Hıristiyan Demokratların Türkiye karşıtı politikalarına itiraz etmesi ise koalisyon ortakları arasında sert tartışmalar yaşanmasına sebep olmuştu.
'MÜZAKERELER KESİLMEZ'
Diğer yandan karar hakkında konuşan Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Vural Öger, koalisyon sözleşmesinde yer alan ifadelerin yalnızca iç politika malzemesi olduğunu ve herhangi bir politik etki yaratmayacağını söyledi. "Endişeye gerek yok. Almanya ne derse desin müzakereler durdurulamaz, sadece süreç uzar" diyen Öger, müzakerelerin sona ermesinin ancak 27 ülkenin onayı ile gerçekleşeceğini hatırlattı. Öger ayrıca FDP hükümet ortağı olduğu sürece müzakerelerin kesilmesi yönünde bir karar alınmayacağına kesin olarak inandığını kaydetti.
ALMANYA'DA YENİ ORTAKLAR
27 Eylül Genel Seçimleri'nde Başbakan Merkel liderliğindeki Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 33.8, Westerwelle liderliğindeki Hür Demokrat Parti (FDP) ise bir önceki seçimlere kıyasla oyunu artırarak yüzde 14.6 oy aldı. Seçim öncesi koalisyon ortağı olan Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise yüzde 23 oranında oy alarak hayal kırıklığına uğradı. (sabah)