BBC'nin haberine göre, Bath Üniversitesi araştırmacıları, renk değiştiren sargı bezinde, yaralardaki bakteri toksinlerini bulması için floresan boya kullandı.
Yaradaki bakterilerin toksin salgılaması durumunda sargı bezi, içindeki minik kapsüllerde bulunan floresan boyayı kullanarak renk değiştiriyor.
Sargı bezi, doktorlara özellikle yanıklarda bakteriyel enfeksiyonları kısa sürede teşhis ederek tedaviye başlama imkanı sağlayacak.
Araştırmayı yöneten Dr. Toby Jenkins, sargı bezinin hem bakteriyel enfeksiyonların kısa sürede teşhis ve tedavisine hem de gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesine yardımcı olacağını belirtti.
Araştırma ekibine renk değiştiren sargı beziyle ilgili çalışmalarını daha da geliştirmeleri için yaklaşık 1,5 milyon dolar ödenek sağlandı.
Özellikli çocuklardaki yanık vakaları, gelişmemiş bağışıklık sistemi nedeniyle daha fazla bakteriyel enfeksiyon riski taşıyor. Enfeksiyon, yaraların iyileşmesini yavaşlattığı için hastanın hastanede kalma süresi uzuyor, kimi durumlarda kalıcı hasara yol açıyor ya da ölümle sonuçlanıyor.
Yanık vakalarında bakteriyel enfeksiyonun uygulanan bandaj çıkarılmadan teşhisi güç. Bandajın çıkarılması ise hem hastanın acı çekmesine, hem de yara izinin kalıcı hale gelmesine neden oluyor. Doktorlar, enfeksiyon tam olarak teşhis edilmese de önlem olarak antibiyotik tedavisi uyguluyor. Enfeksiyonun olmadığı durumlarda antibiyotik kullanımı ise bakterinin direnç kazanmasına yol açıyor. Antibiyotik direnci, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünyanın en önemli sağlık sorunlarından biri olarak gösteriliyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...