E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

EPDK'ya Petrol Operasyonu 

EPDK’nın akaryakıttaki yetkisini tam kullanamadığını düşünen hükümet kolları sıvadı. EPDK'yı devre dışı bırakacak yeni formül.

10.11.2008 - 12:16
EPDK ya Petrol Operasyonu

REKABET Kurumu’nun akaryakıt şirketlerinin, ‘ham petrol fiyatlarındaki düşüşü pompa fiyatlarına tam olarak yansıtmadığına’ ilişkin raporu, enerji sektörünü karıştırdı. Rapor üzerine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) akaryakıt sektöründeki denetim yetkisi de tartışma konusu oldu. Hükümet, EPDK’nın denetim yetkisinin tam olarak kullanılıp kullanılmadığını ve denetim sistemindeki aksayan yönlerle ilgili bir araştırma başlattı. Bu araştırmanın sonucunda, gerekli görülmesi halinde EPDK’daki akaryakıt sektörünü denetleme yetkisinin, Maliye Bakanlığı bünyesindeki Kaçak Akaryakıt ile Mücadele Komisyonu’na verilmesi veya petrol piyasasını denetleme ve düzenleme kurulu oluşturulması planlanıyor.

RAPOR SON NOKTA OLDU

MALİYE Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nda bir süredir, akaryakıt sektöründeki denetim sisteminin tam olarak çalışmadığına yönelik rahatsızlık vardı. Rekabet Kurumu’nun, akaryakıt sektörüne yönelik hazırladığı rapor ile birlikte rahatsızlık had safhaya ulaştı. Raporla birlikte, Petrol Kanunu ile akaryakıt sektörünün denetimi ve düzenlenmesi ile ilgili tüm yetkileri elinde toplayan EPDK’nın, denetim sistemi tartışma konusu oldu. Hükümet, petrol, elektrik, doğalgaz ve LNG sektörlerinin denetimi ve düzenlenmesi ile sorumlu olan EPDK’nın, birçok sektörden sorumlu olması nedeniyle akaryakıt sektörünün denetimleri tam olarak gerçekleştiremediğine ilişkin iddiaların araştırılmasını kararlaştırdı. Bu kapsamda, ilgili kurumlardan da bilgi alındı ve hükümete, konuyla ilgili olarak geniş kapsamlı bir rapor sunuldu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın açıklamalarının temelinde de akaryakıt sektörü ile ilgili yapılan geniş kapsamlı araştırma ve incelemenin yattığı öğrenildi.

YENİ BİR ÜST KURUL

SEKTÖRDEKİ denetimin tam olarak sağlanamadığını düşünen hükümet, sektörün sağlıklı bir şekilde denetlenmesi için yeni formül arayışları da başlattı. Bu çerçevede, halen EPDK’da bulunan petrol sektörünü düzenleme ve denetleme yetkisinin alınarak bir başka üst kurul oluşturulması öngörülüyor. Bu formül, Petrol Piyasası Kanunu’nun hazırlanması sırasında da gündeme gelmiş ancak, yeni bir üst kurul oluşturulmasının enerji sektöründe dağınıklığa neden olacağı öne sürülerek, petrol sektörünün denetimi de EPDK’ya bırakılmıştı. Yine üzerinde durulan bir başka formül de, halen EPDK’da bulunan akaryakıt sektörünü denetleme yetkisinin, Maliye Bakanlığı bünyesinde bulunan Kaçak Akaryakıt ile Mücadele Komisyonu’na devredilmesinden oluşuyor. Bu formüle göre, kaçak akaryakıt komisyonunun yetkileri artırılacak.

Köktaş brifing verecek

AKARYAKIT sektörünün denetimleri konusunda EPDK’dan da bilgi istendi. EPDK Başkanı Hasan Köktaş’ın ve EPDK yönetiminin, hükümete ham petrol fiyatlarındaki düşüşün pompa fiyatlarına niye yansımadığı, marker uygulamasının yeterli başarıyı niye sağlamadığı, akaryakıt şirketlerine bugüne kadar verilen cezalarla ilgili geniş kapsamlı brifing vereceği belirtildi.

EPDK’ya çağrı: Raporu delil kabul et

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Rekabet Kurulu raporunu delil kabul ederek, ilgili firmalara cezai yaptırım uygulaması gerektiğini ifade etti. Kaya, ayrıca petrol ürünleri üzerindeki dolaylı vergilerin makul oranlara çekilmesini istedi. Rekabet Kurulu’nun ‘Akaryakıt Sektör Raporu’nu değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, ‘Rekabet Kurulu’nun bu raporu ile belgelendiği üzere akaryakıt sektöründe uygulanan yüksek vergiler ile birlikte firmaların rekabet ihlalleri sonucunda, tüketici dünyanın en pahalı akaryakıtını alıyor’ dedi.

YETKİNİ KULLAN

KAYA şöyle devam etti: ‘Öncelikle uluslar arası piyasalarda oluşan fiyat hareketliliğinin, iç pazar fiyatlarına gecikmeksizin ve aynı oranda yansıtılması konusunda EPDK, yasa ile kendisine verilen izleme ve denetim görevini yerine getirmelidir. Rapor ile belgelendiği şekilde rekabet ortamını engelleyen firmalar hakkında EPDK tarafından gerekli işlemlerin yapılmalıdır. Petrol üzerindeki dolaylı vergilerin yaşanan küresel kriz ortamı da dikkate alınarak makul oranlara çekilmelidir.’
star

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Ata TÜRKBEYİ 4 Kasım 2008 Salı 13:03

PROJE...PROJE...PROJE... "namuslu, ahlaklı, dürüst, hizmeti ilke edinme" bunlar olmazsa olmazlardandır.Ama yerel yönetim için en başta gelen proje olmalıdır.

Yorumu oyla      18      10  
Hasan Tahsin 4 Kasım 2008 Salı 12:36

Önümüzdeki seçimlerde MHP kesinlikle CHP den daha başarılı olacaktır. CHP izlediği bu politikalarla barajın altında bir oy ile yetinmek zorunda kalacaktır.Çağlı gibi yorumcu arkadaşların derdi,SIKINTISI, MHP yi CHP nin katarına eklemek. MHP kimsenin katarında yer almaz.MHP Türk Halkının taleplerinden başka hiçbir talebe boyun eğmez.Bunu herkes kafasına not etsin.CHP yi kullananlar ise Beyinlerine KAZISIN;Kazısın,Kazısın !!!

Yorumu oyla      18      10  
SADİ ÇAĞLI 4 Kasım 2008 Salı 12:18

ADAYLAR ÖNCELİKLE TAYYİP ABİLERİNE TAPACAKLAR.BAHÇELİ NASIL TAPIYORSA.HER TÜRLÜ VURGUNU,HIRSIZLIĞI KAMULAŞTIRMA İŞİNİ GÖZ YUMACAKLAR.İKTİDAR NE DERSE YAPACAKLAR.YIKSA BAŞKAN ADAYI OLAMAZLAR.

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar ve Borsa Haftaya Nasıl Başladı
İMKB Bileşik Endeksi birinci seansa artışla başladı. İstanbul serbest ...
Petrol Fiyatları Yükseldi
ABD tipi hafif ham petrolün Aralık teslimi fiyatı 2,42 dolar artarak varili ...
AB'nin Bor Kararına Tepki Büyüyor
AB'nin bor madenini ''üremeye olumsuz etkili toksik madde'' listesine almasına tepki büyüyor.
 
KESK'ten Ekonomik Kriz Eylemi
Kamu Emekçileri Sendikası'na bağlı yaklaşık 50 kişilik grup son dönemde ...
Kriz Türkiye’yi Dört Koldan Vuracak
TEPAV, küresel krizin Türkiye’yi "kredi, portföy, dış ticaret ve tüketici ...
Çelik'ten 'Kriz Uzun Sürerse...' Yorumu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ''Dünyada yaşanan ekonomik ...
 
Hisarcıklıoğlu, Küçük Esnafa Ortaklık Önerdi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ...
Telekom ve Oger'den Açıklama
Türk Telekom'un insan kaynakları uygulamaları çerçevesinde, yönetim ve ...
NYT: Türkiye İMF'ye Ayak Diriyor
Türkiye, eskiden her önemli finansal kriz patlak verdiğinde IMF'nin kapısına ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Torku Konyaspor
İstanbul Başakşehir
mehmet özkan
Vedat İnceefe
kardemir karabükspor
Slaven Bilic
La Liga
yusuf ziya özcan