Liel, “2010 yılının, İsrail ile Filistin ya da İsrail ile Suriye arasında doğrudan görüşmenin olmadığı bir yıl olması halinde, bu yılın sonuna kadar Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’un burada olmayacağına bahse girerim” ifadesini de kullandı.
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Washington Şubesi (SETA DC) ile ABD’deki düşünce kuruluşu Yeni Amerika Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği telefon konferansında konuşan Liel, bu yıl Türkiye-İsrail diplomatik ilişkilerinin 61. yılını kutlayacaklarını, nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkeler arasında Türkiye’nin İsrail’i tanıyan ilk ülke olduğunu ve iki ülke ilişkilerinde bugüne kadar iniş-çıkışlar meydana geldiğini hatırlattı.
Ak Parti dönemi
Başbakan Erdoğan’ın 2002 yılındaki seçimleri kazanıp iktidara gelmesinden hemen sonra, İsrail’in politikalarını devlet terörü olarak nitelediğini ifade eden Liel, ilişkilerdeki atmosferin Ak Parti döneminde değiştiğini ve geçen yılın ilişkilerde korkunç bir yıl olduğunu savundu. Liel, “Erdoğan tarafından neredeyse aylık periyotlarla acımasızca saldırılara uğradık. Ahmedinejad veya Hugo Chavez dışında İsrail’e bu denli acımasızca saldıran başka lider yoktu ve Erdoğan bu tutumunu, bir sözcü ya da bakanı aracılığıyla değil, doğrudan kendi açıklamalarıyla ortaya koydu” diye konuştu.
İsrail hata yaptı
Son olarak koltuk krizinde İsrail’in Büyükelçi Oğuz Çelikkol’u küçük düşürerek bir hata yaptığını belirten Liel, bu olayın, Türkiye’nin İsrail’e yönelik politikalarına İsrail’de duyulan hayal kırıklığının bir ürünü olduğunu savundu.
Özür dilendiİngiliz yayın kuruluşu BBC’de yayımlanan “Hardtalk” programına Kudüs’ten katılan İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor da meslektaşı Ayalon’un Büyükelçi Oğuz Çelikkol’a davranışıyla ilgili olarak, “Bu yapılmamalıydı. Ama Türkiye’den özür dilendi” dedi. (hürriyet)