ABD başkanı Obama'ya sunulan yeni rapor bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin kişsel mahremiyet ve güvenlik ikileminde "iki ucu keskin bıcak" noktasına gelindiğini gösteriyor adeta.
ABD Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi'nin Aralık 2010'de başkana sunduğu "Report To The President And Congress Designing A Digital Future: Federally Funded Research And Development In Networking And Information Technology" ( Başkana ve Kongreye, Dijital Bir Gelecek İçin: Devlet destekli Ağ Kurma ve Bilgi Teknolojilerinde Araştırma ve Geliştirme) adlı rapor,
Obama hükümetinin bilişim ağları ve teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişmeler karşısında nasıl bir yol yordam izlemesi gerektiğine dair tavsiyeleri içeriyor. Öte yandan bilişim ve teknolojiye yön veren ABD'nin atacağı olası adımlara dair ipucular veriyor.
Raporda "Ulusun selameti" için "gözetim toplumu" vurgusu hissediliyor. Belge ana temaların altı çiziliyor ve Obama'ya gelecekte bunların önemlerinin artacağı ifade ediliyor:
Veri hacmi muazzam şekilde artıyor. Neredeyse tüm verilerin dijital biçimde oluşturulması, sensörlerin hızla çoğalması ve yüksek çözünürlüklü görüntü ve video gibi yeni veri kaynaklarının ortaya çıkışıyla. Bu verilerin toplanması, yönetimi ve analizi ağ ve iletişim teknolojilerinin hızlı bir şekilde gündemine giriyor. Veri madenciliği ve yapay zekayla öğrenme olanakları gibi otomatik analiz teknikleri veriyi bilgiye bilgiyi de eyleme dönüştürüyor. Bu yüzden bütün devlet kurumları " büyük bir veri" stratejisine sahip olmalı.
Güvenli ve güvenilir geniş kapsamlı yazılım sistemleri geliştirmek hala çok zor. Sistemler güvenli ve güvenilir yazılımlar geliştirmemizden daha hızlı karmaşıklaşıyor ve sosyal olarak giderek onlara daha bağımlı oluyoruz.
Bu teknolojilerin giderek günlük yaşama sızmasıyla sistemler büyük miktarda ve farklı kişisel bilgileri depoluyorlar ve onları işliyorlar. Özellikle kişisel mahremiyetin önemli olduğu sağlık ve elektronik ticaret ayrıca enerji, ulaşım ve eğitim gibi kritik alanlarda önem arz ediyor. Kişisel mahremiyeti koruma adına pratik yeni, mevcut ilerleme ile mahremiyeti uzlaştırıcı gereçleri kullanabileceğimiz bir teknolojiye ihtiyacımız var.
Akıllı şebekenin tüm unsurlarıyla ve birbiriyle "konuşabilen" birlikte çalışan arayüzler, teknolojik innovasyonu ve adaptosyunu teşvik eden unsurlar fakat ağ ve iletişim teknolojilerinin arz zinciri zarar görmeye müsait. Sistemler oluşturmakta kullanılan donanım ve yazılım unsurları dünyanın her yanından kaynak topluyorlar. Bu arzı ve kaliteyi sürdürmek ve güvenliği sağlamak için pek çok tehlikeye karşı öngörülü ve hazırlıklı olmalıyız.
Yukarıdaki temaların nasıl ele alınacağına dair ipucular ise raporun terörizm ve teröristler ile ilgili kısmında var. Rapor teröristlerin 21. yüzyıl teknolojisini çok daha etkili ve tehdit oluşturacak şekilde kullandıklarını, internette organize olmanın, hedefe ulaşmanın ve tahribat yapmanın daha yeni yollarını bulduklarını söylüyor. Raporda bir tür bilgisayar virüsü olan solucanlar "duygusuz tetikçiler" olarak değerlendiriliyor, bu virüslerin artık sadece belirli bir sistemi hedef alabildiklerine, fiziki sistemlerde büyük bir tahribat yapma adına onu yeniden programlayabildiklerine değiniliyor.
Sonuç ise, gerçek anlamda bir siber güvenlik için bilgisayar bilimi araştırmalarına dayalı tamamen yeni bir yaklaşımla hareket etmek. Hatta belki donanım ve yazılım sistemleri ve ağlarındaki araştırmaların yeni mimari tasırımların gelişimine öncülük edebileceğine ve gerçekten bir koruma sağlanabileceğine değiniliyor. Yeni bir internet altyapısı mı yoksa?
ABD hükümetine devletin internet üzerinde daha etkili bir izleme yapması tavsiye ediliyor. Veri madenciliği ve veri görüntüleme ve algoritmalar üzerine yapılacak araştırmalarla onlar kullanılarak tehdit içeren eylemlerin izlenmesine ve onlarla mücadelede yeni yaklaşımlar üretilebilir deniliyor. Bunların farklı sosyal ağlarca dört bir yana dağılan büyük veri rezervinin ve internet üzerindeki akışın izlenmesinde de etkili olabileceğine işaret ediliyor.
Ulusal güvenliği tesis etmek için gerekli beceriler de değiniliyor. Bilgi üstünlüğü öncelikli.
Rapora göre, bilginin oluştuğu anda edinilmesi, analizi ve dağıtımı gerektiği söylenirken bu becerinin kazanılması için de dostça, düşmanca ya da tarafsız olan güçlerin eylemleri ve lokasyonları hakkında eş zamanlı bir farkındalık gerektiğinin altı çiziliyor. Gerekli olan yerlere veri yollayabilecek dost güçlerle ilintili bir ağın kontrol ve idaresinin gerekliliğinin altı çiziliyor.
Obama'ya hedefi on ikiden vurmak için ise "gözetleme" öneriliyor. "Kendi altyapımızı ve düşmanınkini aktif olarak (sürekli) izlememiz gerekli, bunun için özel yazılımlar ve donanımlar geliştirilmeliyiz."
HABER TÜRK
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...